вторник, 3 юни 2014 г.

Терминът Графичен дизайн

Много често се употребява терминът "Графичен дизайн". По мой стил графичен дизайн означава, създаване на нещо чрез графични средства. Да навлезем малко по надълбоко и да се върнем малко назад във времето.
Ще използвам свои думи, за да не копирам или "плагиатствам" от други източници или системата copy/paste - копирай/постави. От Wikipedia терминът "Графичен дизайн" е въведен от Dwiggins - американски графичен дизайнер през 1922 г.
Според някои източници графичният дизайн е наследник на приложната графика, в която се използват специални графични - технически средства, като малко по късно в периода 80те 90те години и до сега се използват информационните технологии за по кратко компютри и софтуерни приложения или програми за графичен дизайн.

Преди да се появи графичният дизайн - графичното оформление/представяне, назад в историята хората или отделните племена са имали клинописно писмо, египетски йероглифи.
Клинописното писмо е "Клинопис - писмени знаци, които означават отделни думи и срички".
С няколко думи ще кажа, че египтяните са използвали инструменти за рисуване по скалите, т.е. рисунки по стените. Египтяните са имали богата писменост - йероглифите. Писмените знаци представляват вид изображения или знаци за предстояща опасност като пожар, бедствие и др. След египетската писменопст. се появява гръцката, а въз основа на гръцката се появява латиница и кирилица.
Латиницата е характерна с появата на шрифта на "паметниците" - Capitalis Monumentalis - издълбаване върху камък - Траяновата колона.
Друга част от графичното представяне е шрифтът. Шрифтът се съставя/оформя от основни геометрични фигури - квадрат и правоъгълник. За повече информация намерете книгата на професор Васил Йончев - "Шрифтът през вековете". Не съм сигурен за точната цена.

В днешният графичен дизайн се включва и фотографията, има програми за обработка на векторни изображения - Adobe Illustrator, CorelDraw, Inkscape, за растерни изображения -Photoshop, Corel PaintShop Pro, Gimp.
Към графичният дизайн се включват типографията - издания като вестници, списания и книги. Типография - типос - вид, графо - пиша. това е вид писане или използване на шрифтовете при оформянето на издания като вестници и списания, както и книги.
Към типографията се прилага използването на издателски системи като тази на Алдус Мануцио, печатница Алдино около 1494 г. С появата на печатната преса на Гутенберг през 1439 г. могат да се печатат само книги.
Има една много интересна книга, казва се History of Graphic Design, в нея се посочват
историческото развитие на шрифта в различните империи и народи, появата на печатната преса на Гутенберг, появата на плакатното изкуство, използването на шрифт и рисунка, различните епохи - Шумерите, Вавилонците, Египтяните, Китайската писменост, Средновековие, Ренесанс, - появата на щрифта. Свалете от тук. Книгата е на английски.

По принцип графичният дизайн има много голямо приложение в САЩ и в някои страни от Западна Европа като Швейцария и Германия. А специално в плакатното изкуство най-добри са поляците. Потърсете в Google - Polish posters и ще намерите това, което търсите.

Според Wikipedia и други книги Графичният дизайн използва средства за естетическо оформление на плакати, книги, вестници, списания, каталози, рекламни материали, листовки, флаери.

В графичният дизайн се използват основни техники като композиция - подреждане на един два обекта в пространството на листа. Придава се добър естетически вид (усет за красивото) на определен продукт като опаковка на шампоан за коса, опаковка на крем за бръснене, плакат, флаер и други.


Използват се и средствата на фотографията - растерни изображения.
Програмни продукти за Графичен Дизайн:

Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, QuarkXpress, CorelDraw, CorelPaintshop Pro, CorelVentura, CorelParadox - това са комерсиални програми.
Некомерсиални програми за Графичен дизайн са: Gimp, Inscape, Scribus. Тези програми са мултиплатформени - Linux, Mac OS X, Windows.

Полезни връзки:

Bulged
PrintGuide

Няма коментари:

Публикуване на коментар